fredag 12. februar 2010

I helgen skal det feires både,morsdag,valentinesdag og fastelaven..!


Morsdagen er en hedersdag for mødre, som feires på varierende dato i forskjellige land. I Norge feires morsdagen den andre søndagen i februar, det vil si søndag 14. februar i 2010, og søndag 13. februar i 2011.
Anna Maria Reeves Jarvis, en ung hjemmeværende mor fra Appalachene i Nord-Amerika, prøvde i 1858 å forbedre de sanitære forholdene med det hun kalte «Mothers' Work Days» (norsk: «Mødres arbeidsdag»). Hun arbeidet med kvinner for å bedre de sanitære forholdene for alle parter i den amerikanske borgerkrigen, og i 1868 begynte hun å jobbe for å forsone partene.
Inspirert av Anna Marie Reeves Jarvis' arbeid skrev Julia Ward Howe i 1870 «Mother's Day Proclamation» (norsk: «Morsdagsbekjentgjørelse»), men greide ikke å få innført «Mother's Day for Peace» (norsk: «Morsdag for fred») som en offisiell helligdag.
Anna Maria Reeves Jarvis' datter, som het Anna Marie Jarvis, kjente til både sin mors arbeid og arbeidet til Julia Ward Howe. Cirka ett år etter at hennes mor døde, holdt hun en minnesmerkning for sin mor den 12. mai 1905, og begynte så å jobbe for en offisiell minnedag for mødre. Første morsdag ble feiret den 10. mai 1908 i Grafton, West Virginia i kirken der den avdøde Anna Maria Reeves Jarvis hadde undervist på søndagsskolen. Skikken spredte seg til 45 stater i USA, og ble erklært offisiell helligdag i begynnelsen av 1912. I 1914 erklærte daværende president, Woodrow Wilson, den første nasjonale morsdag.
Fastelaven
Fastelavn er lite feiret i Norge sammenliknet med land lenger sør i Europa og Amerika. De store karnevalene i Venezia, New Orleans og Rio de Janeiro er verdensberømte og trekker tusenvis av tilreisende hvert år. Men utgangspunktet er det samme: innledningen til fasten som skal minne oss om at Jesus fastet 40 dager i ørkenen.
Tidspunktet for Fastelavnsøndag varierer derfor på samme måten som påsken. Tidlig påske betyr tidlig Fastelavn. Fastelavn kommer av plattysk og betyr egentlig kvelden før fasten.
Mange henter fortsatt inn et bjørkeris som pyntes med fargede fjær og settes i vann: Fastelavnsris. Opprinnelig hørte riset til i hedenske fruktbarhetsriter knyttet til våren. De ble blandet med de kristne påsketradisjonene og etter hvert også assosiert med Fastelavn. I Danmark bruker barna riset som trussel når de går fra hus til hus og ber om fastelavnsboller. I sangen de synger heter det: (…) hvis jeg ingen boller får da laver jeg ballade.


Denne skikken er nært beslektet med den amerikanske Halloween, der barn går rundt kledt ut som hekser og uhyrer og truer til seg godter, Trick or treat,Fastelavnsboller spiser vi på søndagen, men denne skikken hørte før hjemme på tirsdag før faste, Feitetirsdag. Fastelavnsbollene skal være riktig feite, bakt med smør og fylt med syltetøy og krem. I Sverige blander de marsipan i kremfyllet. Fra Askonsdag var det slutt med kjøtt og feit mat. Askonsdag innledet fasten, og som symbol på et angrende sinn tegnet en et kors i panna med asken fra palmegrener fra Palmesøndag året før.

Valentine's day

Saint Valentine's day, bedre kjent som Valentine's day, er en årlig helligdag den 14. februar og feirer kjærlighet og hengivenhet. Selv om det var flere kristne martyrer som het Valentine, fikk dagen antageligvis sitt navn fra en prest som ble drept ca i år 270 etter Kristus, av keiseren Claudius II Gothicus. Valentine ble fengslet etter at den romerske keiseren Claudius II truet med fengsel og dødsstraff for dem som ikke avsverget seg kristendommen. Valentine ville ikke avsverge Gud, og ble derfor steinet til døde. Før Valentine ble drept, skrev han et brev til sin kjære Julia, fangevokterens datter som han hadde blitt venn med, og som han elsket, og bad henne holde seg til Gud. Han undertegnet med «. fra din Valentine». Pave Gelatius I etablerte dagen i år 496 etter Kristus, og særlig siden 1600 og 1800 tallet da romantisk kjærlighet var i sentrum har dagen vært feiret med varme ord, kort, blomster og gaver til sine kjære

3 kommentarer:

  1. God helg til deg frå meg☺ Nyt den!! Ei skikkele kinderhelg; morsdag, valentine og fastelaven☺

    Klem M ♥

    SvarSlett
  2. Søkte på nett etter Fastelavens tradisjoner i andre land, havnet her! Fin blogg!

    God søndag!

    SvarSlett